Kocsis Noémi: Bakancslista – Magyarország

HázigazdákKocsis Noémi

Magyarország: csodás hely. Jó, nincs tengerünk, de van néhány tengerszemünk. És van sivatagunk, saját Középföldénk, sódombunk, gejzírünk, őserdőnk – sőt, még piramisunk is. A Bakancslista Magyarország podcast, a Scolar kiadó azonos című kötete nyomán hazánk csodás helyszíneit mutatja be adásról-adásra, Kocsis Noémi szerző-házigazda kalauzolásával.

Bakancslista – Magyarország 01: Körbejártuk a pogányborsot, azaz a szegedi paprikasztori

Egy hatalmas pacsi az utókortól Kolumbusz Kristóf orvosának, aki annak idején ragaszkodott hozzá, hogy a Santa Maria-n elfér pár tő paprikapalánta is.

Manapság a világ 120 országában termesztenek és szüretelnek piros, zöld, fekete, sárga és még ki tudja, milyen színű paprikákat – amely megőrölve elválaszthatatlan a magyar nemzethy néplélektől. Nélküle nem lenne gulyás és pörkölt és szomorúan méregetnénk a halvány körözöttet is, a csécsi szalonnáról nem is beszélve. Úgyhogy elmentünk a mára elvesztett magyar paprika nagyhatalom egyik központjába, Szeged környékére, pontosabban Röszkére, hogy megnézzük az ottani paprikamúzeumban, miként is dolgozták fel az idők során ezt a fontos fűszernövényt és miért tört ki még egy dokumentált lázadás is a paprika kapcsán. És ha ez még nem csípné eléggé a tisztelt podcast hallgató szemét, az adás második felében megkérdezzük egy hazai fénydizájner csapat alapítóját, miért tartották érdekesnek a kommunizmus monumentalista alkotásainak újraértelmezését?

Kezet fel: ki főzött ma paprikával? Gombapörkölt, bográcsgulyás, körözött, és még sorolhatnánk a magyaros ételeket estig, amelyekbe mind szórunk valamennyi őrölt fűszerpaprikát. De vajon tudjuk-e, honnan ered és hogyan került be hozzánk, Magyarországra? Hogyhogy köze van hozzá Kolumbusz lelkes csapatának? És mit lendítettek a paprika ügyén a hódító törökök? Hogyan lettünk paprikatermesztő nagyhatalom Európában és miért nem vagyunk a 21. században már azok? Kalocsáé, vagy Szegedé az elsőbbség? Mi az a külü és hogyan lehetett vele párt találni? Mit szólt Ferenc József a magyar paprikához?

És miért teszi fel valaki az életét arra, hogy a csípős, kényes zöldségből helyi ipart alapítson, aztán meg múzeumban mutogassa a népeknek az egyik legismertebb hazai zöldségfélét? Ha eddig azt hitted, mindent tudsz a paprikáról, de nem merted megkérdezni, hallgasd meg a röszkei paprikamalomban –és múzeumban készült hangzó riportunkat!

A podcast a KOMP Média és Marketing Kft. stúdiójában készült.

Hangmérnök: Hortolányi Gábor
A tartalom jogtulajdona teljes egészében az előadók és a gyártó tulajdonában van. Az engedély nélküli másodlagos felhasználás jogi következményeket von maga után.

Vélemény, hozzászólás?